Sayfa açıldığında imlecin konumunu ve büyütme oranını sıfırlama

Her sayfa kullanıldığında fare imleci son bırakıldığı yerde kalır. Aynı şekilde büyütme oranı da son bırakıldığı haliyle kaydedilmiş olur

Sayfayı kullanan eğer fare imlecini en aşağılarda biryerde bırakmışsa veya sayfayı %500 büyütmüşse ve kaydetmişse bir seferki açtığında  da ilk göreceği son görüntülediği sayfa kısmı olacaktır

Bu durum birçok durumda sorun olabilir. Özellikle de profesyonel bir rapor hazırlıyorsanız. Sayfa her açıldığında raporun bulunduğu alanın görüntülenmesi ve büyütme oranının sabit olması kullanım rahatlığı sağlayacaktır.

Sayfaları tasarlarken standart bir büyütme oranı belirleyip ( En iyisi %100) diğer boyutları buna göre tasarlamanız isabetli olacaktır

Mesela şu sayfayı ilk açtığımda aşağıdaki şekilde görüyorum

 

image
Örnek excel sayfası

Şimdi sayfanın aşaılarına doğru bir gezinip okumakta zorlandığım kısımları görmek için biraz sayfayı büyütüyorum ve excel i kaydedip tekrar açıyorum

Bu sekmeyi seçtiğimde görüntü şu şekilde

image
Örnek excel sayfası. İmlecin konumu sonda

 

 

Eh sorun değil benim için. Müdür de excel kullanmayı biliyor nasılsa.  Ama ben raporum daha profesyonel olsun istiyorum. Bunun için yapmam gereken her sayfa açıldığında imleci A1 adresine taşıyacak ve sayfa büyütme oranını %100  olarak atayacak bir VBA prosedürü yazmak. Yazması gayet kolay. Prosedür şunun gibi birşey olacak

 

 

 

Bunu eğer sadece belirli bir sayfa için kullanacak isek yapmamız gereken, ilgili sayfanın VBA kod sayfasını açıp

image
VBA penceresi worksheet_activate prosedürü

Worksheet_Activate prosedürü açmak ve bu kodu içerisine yazmak

 

Eğer tüm sayfalarda kullanacaksak çalışma kitabının VBA kod sayfasını açıp

image
VBA penceresi Worbook_SheetActivate prosedürü

 

Workbook_SheetActivate prosedürü açmak ve bu kodu içerisine yazmak olacak

Dikkat! Her iki durumda da başka sayfa açılıp geri gelidiğinde bu prosedür gene çalışacak ve büyütme oranı ve imlecin konumunu sıfırlayacaktır.

Bunu istemiyor iseniz sayfa her açıldığında bir kereye mahsus bu kodu çalıştırın

Kodu direkt olarak bu prosedürlerin içine koymak yerine en üstteki prosedürü bir modüle yazıp gerekli yerlerde çağırmanız geliştirme yöntemi açısından daha uygun olacaktır